İçeriğe geç

Afşinin Kaç Tane Köyü Var

Elbistan’ın kaç tane köyü var?

İlçede 69 köy ve 50 mezra bulunmaktadır. Ovadaki köyler toplu yerleşimlerden oluşurken, dağlık bölgedeki köyler dağınık köy ve mezralardan oluşmaktadır. Elektrik ve telefonu olmayan köy bulunmamaktadır. 45 köye ulaşım tamamen asfalt yolla (233 km) ve 24 köye ise kısmen asfalt kısmen asfalt yolla (410 km + 118,7 km tesviye) sağlanmaktadır.

Afşin’in merkez nüfusu ne kadar?

Afşin, Kahramanmaraş iline bağlı bir ilçedir. 1572 yılında Osmanlı egemenliğine giren Efsus, 02.08.1944 tarih ve 4642 sayılı kanunla 1944 yılında ilçe merkezi haline getirilerek Afşin ismi verilmiştir. 2020 TÜİK verilerine göre ilçenin merkezi, beldeleri ve köyleri dahil nüfusu 80’dir.

Afşin adı nereden gelmiştir?

AfŞin ismi Selçuklu Hükümdarı Alparslan’ın komutanlarından biri olan AfŞİNBEY’den gelmektedir. AFŞİNBEY BÖLGEYİ FETH EDEN KOMUTANDIR. İlçemiz 4642 sayılı Kanunla ilçe olarak düzenlenmiştir.

Kahramanmaraş Afşin hangi mezheptir?

Bu vesileyle, şehrin o dönemde Yakubi mezhebinin piskoposluklarından birinin merkezi olduğunu öğreniyoruz. Bu, o dönemde Afşin bölgesindeki insanların önemli bir kısmının Asur kökenli olduğunu gösteriyor.

Elbistan’da kaç Alevi köyü var?

Elbistan’da 41 Alevi köyü var. Kahramanmaraş’ın diğer ilçelerinde de birçok Alevi köyü var. Kürt olanlar Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşuyor. Ayrıca azınlıkta 20-21 Alevi-Türkmen köyü var.

Maraşın kaç köyü var?

Kahramanmaraş ilinin 10 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçelere bağlı 52 belde ve 474 köy, 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile büyükşehir belediyesine dönüştürülmüştür.

Afşin’de kaç bina çöktü?

Çiftçi, “Bu çalışmaya göre ilçemizde depremde tamamen yıkılan 496 adet harap bina tespit ettik” dedi.

Afşin’de kaç kişi öldü?

Vali Çiftçi, Afşin’de toplam 155 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “İlçemizde 43 bina harap durumda, 200 bina ise ağır hasarlı ve yaşanamaz hale geldi.” dedi.

Afşinin neyi meşhur?

Aktiviteler: Eshab-ı Kehf. Dini mekanlar. Afşin Ömer Ağa Konağı, tarihi mekanlar, dini mekanlar. Dini mekanlar.

Afşin Kürt ismi mi?

Afşin (Farsça: افشین‎ / Afšīn / Afşin); Türkiye, İran ve Azerbaycan’da kullanılan bir erkek ismidir. Soğd uygarlığı döneminde Usrusana bölgesine hükmeden halkın kullandığı unvan olup etimolojik kökeni Soğdcadır.

Afşin Alevi mi?

Alevi inancının yaygın olduğu Maraş’ın Afşin ilçesinde vatandaşlar kültürel kimliklerinden dolayı ayrımcılığa uğruyor.

Tarihte Afşin Bey kimdir?

Uşrusana Beylerinden biri olduğu ve Afşın kelimesinin Uşrusana Beylerinin özel bir adı değil, bir sıfatı olduğu bilinmektedir. Türk veya İran kökenlidir. Abbasi hükümdarı Memun zamanında, Şehadet getirerek gönüllü olarak Müslüman olmuş ve ordusuyla birlikte Abbasi hükümdarı Memun’un ordusuna katılmıştır.

Afşin hangi Türk boyundandır?

1395’te İlhanlı egemenliğinin sona ermesinden sonra Afşin-Elbistan-Göksun-Maraş’a kadar olan bölgedeki Türkmenler, Oğuzların Boz Ok koluna mensuptu.

Afşin Belediye Başkanı kim?

Mehmet Fatih GüvenAfşin / Belediye Başkanı

Afşin ne zaman ilçe oldu?

1944 yılında Afşin ismi verilmiş ve aynı yıl 4642 sayılı kanunla ilçe olmuştur. Afşin, Cumhuriyet döneminden bu yana birçok medeniyetin yaşadığı yer olma özelliğini günümüzde de korumaktadır. Yukarıda sıralanan medeniyetlerin kalıntıları ilçenin farklı yerlerinde korunmakta ve bu tezi doğrulamaktadır.

Elbistan’ın eski adı nedir?

Farklı zamanlarda Ablastan ve Elbıstan gibi farklı isimler almış ve Arap tarihçileri tarafından Ablustayn olarak anılmıştır. XVI. 16. yüzyıldan itibaren Arap tarihçi İbn İlyas hariç tüm tarihçiler tarafından Elbistan veya Elbistan olarak anılmıştır.

Elbistan’da kaç Kürt var?

Kahramanmaraş’ın nüfus bakımından en küçük ilçesi olan Ekinözü’nün toplam nüfusu %15’tir. Birkaç Kürt köyü vardır. Elbistan ilçesinde 141.534 sakiniyle yoğun bir Alevi Kürt nüfusu vardır.

Elbistan hangi ilden ayrıldı?

Elbistan 130 yıl boyunca bu devletin başkenti olarak hizmet etti. Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim döneminde Turnadağ Muharebesi (1515) ile Osmanlı İmparatorluğu’na katıldı. 1522’de Maraş bölgesi özel idaresinden ayrılarak sancak haline getirildi ve Elbistan Maraş kazası oldu.

Elbistan’da kaç kişi öldü?

Kahramanmaraş’ta Elbistan Kaymakamlığı koordinatörlüğüne atanan Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, “Başsavcılığımızca tamamen yıkılan 300 binamızın kodlama işlemi tamamlandı. 20’den fazla binanın enkazı tamamen kaldırıldı.” dedi. Deprem sonucu Elbistan’da 924 kişi hayatını kaybederken, 1.825 kişi kurtarıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Genç Escort